Yrittäjäksi kasvaminen

CEO ja hattusuunnittelija Liina-Maaria Lönnroth seuraa perheensä jalanjälkiä hattuvalmistuksessa. Hattujen suunnittelu on todellinen perheasia CEO:lle, tekstiili- ja muotisuunnittelija Liina-Maaria Lönnrothille. Vuonna 2015 hän otti perheyrityksen haltuunsa ja osti Tellan, hatut ja asusteet suunnittelevan ja valmistavan yrityksen. Aiemmin yritystä johti hänen äidinisänsä Antero Saksa.

”Olemme puhuneet siitä aiemminkin. Kävin ensimmäisillä messuillani isoisän kanssa, kun olin 12-vuotias”, Liina-Maaria kertoo. Hän kuvailee työtään kolmijakoiseksi: taiteilijana, yrityksen omistajana ja suunnittelijana sekä opettajana ja johtajana. ”Kaikki kolme antavat omat mausteensa työhöni”, hän sanoo. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet kiireisiä Tella-brändille, ja Liina-Maaria huomauttaa, että nykyisin liiketoiminta ja suunnittelu ovat hänen työssään vahvimmat elementit. ”Saan voimaa muista kahdesta osa-alueesta”, hän sanoo.


Liina-Maarialle Tella edustaa arvoja, jotka ovat hänelle henkilökohtaisesti tärkeitä. Ne ovat myös arvoja, joita yritys jakaa Lapuan Kankureiden kanssa. Luonnonmateriaalit ovat Tellan tuotteiden ytimessä, samoin kuin paikallinen käsityö. Siksi monet heidän tuotteistaan valmistetaan paikallisesti suomalaisista ja pohjalaisista materiaaleista.

”Käytämme Lapuan Kankurien kankaita hatuissamme”, Liina-Maaria sanoo. Lapuan Kankurien pellavan ja villan ajaton laatu vastaa hänen visiotaan: ”Haluan suunnitella tuotteita, joista tulee klassikoita, jotka eivät mene pois muotista joka kausi.” Läheinen yhteys luontoon yhdistää myös Liina-Maarian ja Lapuan Kankurit. Hän kasvoi ekologisella maatilalla ja kuvailee suhdettansa eläimiin, kasveihin ja ruokaan hyvin luonnolliseksi. ”Ajattelen, että esteettiset näkemykseni juontavat juurensa lapsuudestani, jolloin olin ympäröity aidoilla, luonnollisilla asioilla”, hän pohtii.

Suunnittelija ja toimitusjohtaja löytää monet piirteistään perityiksi, ja yrittäjähenki on kulkenut suvussa sukupolvien ajan. Hänen äitinsä puoleinen perhe saapui Suomeen Hanseatin Liiton aikana 1200–1500-luvuilla. ”He olivat kauppiaita, ja perhe on ollut liiketoiminnassa siitä lähtien”, Liina-Maaria sanoo. Hän itse seurasi isoisänsä ja isoisoisänsä jalanjälkiä liiketoimintaan. Tella perustettiin vuonna 1935 kuuden henkilön toimesta: Liina-Maarian isoisoisä Aarne Saksa, hänen kaksi veljeään, hyvä ystävä, kaavoittaja ja myyntiedustaja.

Monet Liina-Maarian lapsuudenmuistot liittyvät Tellaan ja hänen isoisäänsä Antero Saksaan, Aarne Saksan poikaan. ”Hän aloitti myyntiedustajana 20-vuotiaana ja nousi pian toimitusjohtajaksi”, hän kertoo. Isoisä Antero Saksa oli inspiraatio, joka johdatti hänet hattujen suunnitteluun. ”Muistan, kuinka ukki istui työpöytänsä ääressä sähköisellä laskimellaan, lähetti laskuja tai teki liiketoimintapuheluja”, Liina-Maaria muistelee.

Pitkällä historialla Pohjanmaalla Tella on perinteinen yritys. Liina-Maaria alkoi suunnitella hattuja 14-vuotiaana ja sanoo työskentelevänsä yhä suunnitelmien parissa, jotka hän teki varhaisina vuosinaan Tella-yrityksessä. Liiketoimintapuoli tuli tutuksi jo varhain. ”Jokainen sauma maksaa; jokaisella napilla on hinta. On ajateltava kilpailukykyisten tuotteiden luomista”, hän sanoo. Hän muistelee, että työskentely isoisän kanssa oli aina mieluisaa. ”Ukki näki positiivisesti jopa kaikkein yllättävimmät ideat, jos osasin perustella ne”, hän kertoo. ”Mikään ei ollut liian outoa tai erikoista.”

Nykyään Liina-Maaria on kiireinen perheyrityksen kasvattamisessa ja kehittämisessä tavalla, joka tuntuu yhä aidoilta yrityksen pitkän historian ja arvojen mukaisesti. Tella on ottamassa askeleita sosiaaliseen mediaan ja etsimässä maailmalta uusia markkinoita, jotka arvostavat suomalaista muotoilua ja käsityötä. ”Viedään yritystä uuteen aikakauteen”, Liina-Maaria hymyilee.

Teksti: Aino Hyyryläinen Kuvat: Katja Lösönen