
VASTUULLISUUSMANIFESTI
1. Meillä on Lapualla oma kutomo ja viimeistelylaitos, jossa teemme tuotteemme langasta, osin jopa kuidusta valmiiksi tuotteeksi itse. Siksi pystymme suunnittelemaan tuotteemme ja prosessimme niin, että ekologinen jalanjälkemme on mahdollisimman pieni. Työntekijämme ovat meille kuin perhettä, pohjalaisittain omaa väkeä.
2. Pääraaka-aineemme ovat aitoja pohjoisen luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa ja villaa. Käyttämämme pellava on 100% eurooppalaista Masters of linen -pellavaa ja osan villasta keräämme itse lähialueen tiloilta.
3. Teemme tuotteita, jotka kestävät aikaa. Etsimme ja kehitämme koko ajan uusia tekniikoita ja innovaatioita. Haluamme tehdä työtä sen eteen, että kutomistaito säilyy myös seuraaville sukupolville.
MATERIAALIMME

VASTUULLINEN PELLAVA – PELLOILTA KANKAAKSI
Rakastamme pellavaa yli kaiken, ja käyttämämme pitkäkuituinen aivinapellava kasvatetaan, kehrätään ja värjätään Euroopassa. Sen lisäksi että pellava on kestävä ja miellyttävä kuitu, se on myös yksi vähäpäästöisimmistä luonnonkuiduista.
Pellava kasvaa Keski-Euroopassa sadeveden voimin, eikä vaadi lainkaan keinokastelua tai paljonkaan lannoittamista. Se myös kasvaa nopeasti – jo sadassa päivässä metrin korkuiseksi.
100 %
- Pellava pystytään hyödyntämään 100-prosenttisesti, ja se on myös täysin biohajoava materiaali. Jätettä ei jää.
- 100% pellavakuidustamme tulee EU-alueelta.
- 100% pellavalangastamme värjätään EU-alueella.
Lapuan Kankurit on sitoutunut käyttämään vain jäljitettävissä olevaa eurooppalaista pellavaa. Raportoimme pellavan käytöstämme vuosittain Masters of Linen CELC -organisaatiolle.
KEHRÄÄMÖT JA VÄRJÄÄMÖT
Suosimme eurooppalaisia kehräämöitä ja värjäämöitä, jotka tunnemme ja joissa olemme vierailleet.
Värjäämme osan langoistamme Suomessa. Teemme yhteistyötä vain toimijoiden kanssa, joilla on kanssamme yhteiset arvot, jotka ovat hyväksyneet toimintaperiaatteemme (Code of Conduct), joiden toiminta on sertifioitua ja joiden materiaalien alkuperä voidaan jäljittää ja todentaa. Hyödynnämme suomalaisen lampaanvillan värjäyksessä myös kasvivärejä.
Tiesitkö?
Pellavapyyhkeemme ovat kevyitä, koska pellava on hyvin imukykyistä. Kun raaka-aineita käytetään vähemmän, säästyy myös luonnonvaroja. Sen lisäksi energiaa säästyy niin kuljetuksissa kuin tuotannossakin.

MASTERS OF LINEN – TAE LAADUSTA JA JÄLJITETTÄVYYDESTÄ
Olemme Masters of Linen -perheen ylpeä jäsen. Yritykselle myönnetty Masters of Linen -merkki myönnetään pellava-tuotteille, jotka on valmistettu Ranskassa, Belgiassa tai Hollannissa ympäristö ystävällisesti viljellystä pellavalangasta, joka myös kehrätään Euroopassa. Pellavan täytyy täyttää kuidun viljelylle, jatkojalostukselle ja tekstiilien tuotannolle asetetut tiukat laatuvaatimukset. Masters of Linen -pellavan alkuperä on 100-prosenttisen jäljitettävä. Kehräämöt ja kutomot sitoutuvat tiukkaan kriteeristöön koskien niiden tuotantoa ja ostoja. Kriteerien noudattamista seurataan vuosittain suoritettavilla sertifiointitarkastuksilla.
Väriä luonnosta
Kun langat ovat kirjaimellisesti omissa käsissämme, hyödynnämme kasvivärjäystä omassa villalankatuotannossamme. Ensimmäiset luonnonväreillä värjätyt villat tulivat mallistoomme 2022. Saamme taivaansinistä väriä Nivalassa kasvatetusta morsingosta ja syvää keltaista Pauligin tuotannon ylijäämäkahvista. Jatkamme uusien luonnonvärien etsimistä ja testaamista.

VILLA
Olemme tehneet isoja investointeja, jotta voimme alkaa tuottaa itse villalankaa suomalaisten lampaiden villasta, josta muuten osa menisi jätteeksi. Nyt keräämme sen itse tiloilta, noin 300 kilometrin säteellä Lapualta. ERP- ja MES-järjestelmiemme avulla pystymme seuraamaan kuitueriä valmiiksi tuotteiksi saakka. Sen lisäksi ostamme villakuitua ja osaksi valmista lankaa tarkkaan sertifioiduilta toimittajilta.
Villan laatu ja hienous vaihtelevat lampaiden roduista ja elinolosuhteista riippuen. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi meidänkin villalankojemme kuidut tulevat eri puolilta maailmaa: Suomesta, Pohjoismaista, Uudesta-Seelannista, Australiasta, Etelä-Amerikasta ja Etelä-Afrikasta.
Valmiin villalangan ostamme vain kehräämöiltä, jotka hankkivat tarvitsemansa villakuidun sertifioiduilta toimittajilta ja noudattavat toimintaperiaatteitamme. Pyrimme keskittymään villakuituihin, jotka tulevat maista, joissa panostetaan
eläinten hyvinvointiin. Emme hyväksy eläinten kaltoinkohtelua ja ostamme vain sertifioitua mulesing-vapaata villaa. Villalankamme kehrätään pääosin EU-alueella.
SUOMALAINEN VILLA
Syksyllä 2023 tuli ulos ensimmäinen kokonainen mallistomme suomalaisen lampaan villasta. Olemme rakentaneet Lapualle uniikin villatuotteiden jatkuvatoimisen viimeistelylaitoksen, ainoan laatuaan Suomessa. Rakennus on mahdollisimman energia- ja vesipihi maalämmön ja lämmön talteenoton ansiosta. Olemme rakentaneet Lapualle myös villakehräämön, joka otetaan käyttöön myöhemmin.

Loimme ProAgrian kanssa hyvinvoivan villan kriteeristön, joka vaalii vastuullista villan tuotantoa sekä eläimen hyvinvointia erityisesti Suomessa. Se perustuu kolmeen tärkeään teemaan.
1 HYVINVOIVA LAMMAS
Villa tulee eläimestä, jota on hoidettu turvallisessa ympäristössä. Sillä on ollut tilaa liikkua, vapaus käyttäytyä lajityypillisellä tavalla ja pääsy ulkoilemaan. Jokaisella toimijalla on kirjallinen hyvinvointisuunnitelma. Eläinsuojelulakeja sekä kansainvälisiä suosituksia noudatetaan eikä eläimelle ole tehty mulesingia eikä
häntien typistämistä.
2 HYVINVOIVA YMPÄRISTÖ
Villan kasvatus, tuotanto ja jatkojalostus tapahtuu maaperää ja ympäristöä sekä niiden monimuotoisuutta huomioivasti. Jokaisella toimijalla on on viljelysuunnnitelma, jossa huomioidaan ympäristö, hiilensidonta, kasvipeitteisyysoptimointi, ravinnehuuhtoumat ja eroosion vähentäminen.
3 HYVINVOIVA YHTEISÖ
Villan kasvatuksessa ja jatkojalostuksessa työskentelevien ihmisten työolot ovat turvalliset ja terveyttä edistävät, syrjintää ei harjoiteta ja palkka tuo perusturvan. Työolot noudattavat kansainvälisen työjärjestö ILO:n asettamia työnteon normeja.
11 % villatekstiileistämme sisälsi suomalaista lampaanvillaa vuonna 2023. Pyrimme määrätietoisesti kasvattamaan sen osuutta.

MUUT LUONNONMATERIAALIMME
Käytämme vain luonnonmateriaaleja, pellavan ja villan lisäksi luomupuuvillaa ja Tenceliä eli lyocell-kuitua, joka on selluloosasta valmistettu muuntokuitu. Olemme siirtyneet käyttämään puuvillan sijaan yhä enemmän Tenceliä, koska se kuormittaa ympäristöä vähemmän.
Lähes 70 % tuotteistamme on monomateriaalia, eli ne koostuvat vai yhdestä materiaalista. Monomateriaali on helppo kierrättää elinkaarensa päässä takaisin raaka-aineeksi, koska sitä ei tarvitse erotella muista kuiduista. Kaikki pellavasekoitemateriaalimme ovat selluloosapohjaisia kuituja, eivätkä ne sisällä elastaania
tai polyesteriä. Emme käytä tekokuituja kuin ainoastaan todella pieniä määriä naylonia mohairlangan rakenteessa
Tiesitkö?
Vähemmän pesua, parempi ympäristölle. Pellavasta irtoaa lika helposti jo 40 °C:n lämpötilassa, villan puhdistuksen paras keino on pakkanen. Tuulettaminen pidentää tekstiilien pesuväliä.


TENCEL
Tencel® on rekisteröity tavaramerkki itävaltalaisen Lenzingin valmistamalle lyocell-kuidulle, ja 100 % Tencelistä tulee EU-alueelta. Tencel on muuntokuitu, jonka valmistusprosessi on ympäristöystävällinen ja täysin suljettu prosessi. Kuidun valmistuksessa käytetyt kemikaalit voidaan käyttää aina uudelleen. Tencel valmistetaan selluloosasta. Sen tuotanto on FSC-sertifioitua, mikä takaa sen, että tuotantoon liittyvä
metsäteollisuus on vastuullista.
LUOMUPUUVILLA
Vuonna 2023 käyttämästämme puuvillasta 78 % oli OEKO-TEX® 100 -standardin* mukaista sertifioitua luomupuuvillaa. Vuonna 2022 luku oli myös 78 %. Tavoitteenamme on siirtyä kokonaan sertifioituun luomupuuvillaan vuoteen 2025 mennessä.

YMPÄRISTÖ NYT, HUOMENNA, AINA
Saamme elantomme luonnosta, joten haluamme myös kunnioittaa sitä ympäristövastuullisilla teoilla. Pyrimme hiilineutraaliksi toimijaksi ja kehitämme työtämme koko ajan siihen päästäksemme.
Vuonna 2023 liikevaihtomme laski 9 % haastavasta maailmantilanteesta johtuen. Kudottujen metrien määrä laski hieman. Viennin ja kuljetusten määrä on lisääntynyt, ja merkittävä osa päästöistämme syntyy raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetuksista.
Oman tuotantomme ympäristövaikutukset ovat pieniä ja muodostuvat lähinnä lämmöntuotannosta ja energiankäytöstä sekä prosessihöyryn valmistamisesta viimeistämön käyttöön.

ENERGIAN KÄYTTÖ
- Käytämme tuulivoimaa. Sähkönkulutuksesta aiheutuneet hiilidioksidipäästöt ovat kuitenkin nousseet 37 %, ollen 4460 CO2 -ekv vuonna 2023. Tämä johtui siitä, että olemme ottaneet käyttöön kokonaisen uuden tuotantolaitoksen ja tuotemalliston. Sähkönkulutus neliötä kohden laski uuden rakennuksen ja energiaratkaisujen myötä kuitenkin 35 %.
- Liikematkustamisesta aiheutuvat kasvihuonepäästöt kasvoivat Japanin matkojen myötä, ollen 18309 kg CO 2 -ekv vuonna 2023.
- Hyödynnämme uusissa tuotantolaitoksissamme maalampöä. Meillä on myös varaus aurinkoenergian käyttöön.
- Lämpöenergia tulee kaukolämpölaitokselta, jossa käytetään pääosin haketta ja sahateollisuudesta syntyvää purujätettä.
- Tuotannossa on käytössä lämmöntalteenotto.
- Olemme luopuneet kevyen polttoöljyn käytöstä ja siirtyneet propaanin käyttöön uuden, energiatehokkaamman tekniikan myötä tuotannossamme.
VEDEN KÄYTTÖ
- Vuonna 2023 veden kulutuksemme per kudottu metri oli 10,5 litraa/m. Kasvu edelliseen vuoteen verrattuna johtui pääasiassa uuden villamalliston sisäänajosta. Vettä käytetään villatekstiilien valmistuksen lisäksi pellavakankaiden viimeistelyssä parantamaan kankaiden laatua ja pidentämään näin käyttöikää.
- Olemme investoineet uuteen viimeistelylaitokseen, joka vaatii veden käyttöä. Oma viimeistelylaitos kuitenkin tarkoittaa, että voimme valvoa, kehittää ja vastata koko tämän prosessin ympäristöystävällisyydestä itse.
VUONNA 2023 HIILIJALANJÄLKEMME LASKI 17 %
KIERRÄTYS
- Selvitämme käytetyn villan kierrätystä osana suomalaisen lampaanvillan kehitysprojektia.
- Testasimme kuidun revintää vuonna 2023.
- Kehityskohteenamme on pellavajätteen lajittelu ja käyttökohteet (mm. materiaalin käyttö imeytystuotteisiin). Lisäksi kierrätämme mm. pahvilaatikoita ja lankarullien polypropeenipohjat
- Polypropeenipohjien kierrätyksessä kumppanimme on jätehuollostamme vastaava Encore Pohjanmaa.
- Myymälämme vastaanottavat käytöstä poistuneita yrityksemme valmistamia pellava- ja villatekstiilejä.
VÄHEMMÄN PAKKAUSMATERIAALIA
- Yhteistyö RePackin kanssa jatkuu.
- Pahvimme menevät kierrätykseen. Vuonna 2023 kartonkipakkausten määrä väheni 18 %. Muovien määrä kasvoi hieman. Etsimme jatkuvasti uusia ympäristö ystävällisiä vaihtoehtoja pakkausmateriaaleille.
- RINKI-jäsenyys Suomessa. Käytettyjen pakkausmateriaalien aktiivinen seuranta. Grüne Punkt -jäsenyys Saksassa. Saksaan toimitettavien pakkausmateriaalien aktiivinen seuranta ja pakkausjätteen kompensointi tapahtuu tätä kautta.

TEOT JA TAVOITTEET
- Ympäristöohjelmamme sai Ekokompassi-sertifikaatin kesällä 2022. Olemme rakentaneet koko yrityksen toiminnan sen mukaiseksi.
- Olemme lähteneet ensimmäisten joukossa mukaan STJM:n Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumukseen.
- Jatkamme ympäristöjalanjälkemme seurantaa ja tavoitteellisen toiminnan juurruttamista organisaatioon.
- Jatkamme ekotaselaskelmia, hiilijalanjäljen seurannan jatkuvaa kehittämistä ja pyrkimistä hiilineutraaliksi toimijaksi. Kehittämis kohteenamme on lanka valmistajien hiilijalanjäljen selvitystyö.
- Seuraamme ja raportoimme jätemääristämme vuosittain ja pyrimme löytämään uusia kierrätyskohteita jatkuvasti.
- ISO 14001 -standardin mukainen dokumentointi on osa yrityksen laatujärjestelmää.

PAREMMAN TULEVAISUUDEN TEKOJA
Haluamme ylläpitää ja edistää paikallista tekstiiliteollisuutta ja -osaamista, jotta ekologinen pellava- ja villaperinne säilyisivät. Neljännen polven kutojina haluamme siirtää taitomme vielä seuraavallekin sukupolvelle.

NÄILLÄ KEINOILLA VAIKUTAMME
KOULUTAMME NUORIA
Kannamme vastuumme alan koulutuksen säilymisestä Suomessa. Koulutamme kutojia ja laitosmiehiä oppisopimuksella sekä insinöörejä Tampereen ammattikorkeakoulussa. Teemme yhteistyötä myös Aalto-yliopiston kanssa, jonka tekstiilialan opiskelijoita olemme esimerkiksi ohjanneet ja opettaneet heille kudontaa tehtaallamme.
ETSIMME UUSIA TEKNIIKOITA JA INNOVAATIOITA
Koska intohimomme on maailman parhaiden tekstiilien kehittäminen, etsimme ja kehitämme jatkuvasti uusia tekniikoita ja innovaatioita – kuituja, materiaaleja, prosesseja. Otimme esimerkiksi joitakin vuosia sitten ympäristöystävällisemmän Tencelin korvaamaan puuvillaa. Sen kutominen yhdessä pellavan kanssa on onnistunut hyvin.
OSALLISTUMINEN KIERTOTALOUDEN KEHITYKSEEN
Haluamme olla mukana kiertotalouden hankkeissa ja tulevaisuuden uusien kierrätys- ja puupohjaisten kuitujen kehittämisessä. Olemme koekutoneet mm.
Ioncell-kuitua Aalto-yliopiston kanssa sekä muita uuden ajan ekologisia kuituja. Seuraamme aktiivisesti kiertotalouden kehitystä Suomen Tekstiili & Muoti ry:n kautta, joka on alan keskusjärjestö. Yrityksemme omistaja Esko Hjelt on ollut vuosia järjestön hallituksen jäsen.
NÄYTÄMME ESIMERKKIÄ
On meidän vastuullamme toimia läpinäkyvästi ja näyttää esimerkkiä siitä, että tekstiilejä voi valmistaa myös vastuullisesti.