Tarinoiden kerääminen leivän kanssa – Malin Elmlid

Tarinat ovat aina läsnä kirjoittajan ja bloggaajan Malin Elmlidin elämässä, aina leivän leipomisesta vaatteiden ompeluun aidoista materiaaleista. Malin aloitti projektinsa The Bread Exchange yksinkertaisesti siksi, että Berliinissä asuessaan hän ei saanut valkoista hapanjuurileipää ja päätti leipoa sen itse. ”Minulla oli liikaa, ja annoin sitä pois”, hän kertoo.

Aluksi ihmiset toivat hänelle lahjoja, mutta kun he alkoivat tarjota rahaa, hän kieltäytyi. Hänen mielestään tarinat ja ihmisten positiivinen energia ovat kiinnostavampia. ”Oli mukavaa että elämässä on alue, joka ei sisällä rahaa”, Malin sanoo.

Pian Malin alkoi matkustaa ympäri maailmaa hapanjuurensa kanssa. Hän dokumentoi näitä matkojaan blogissaan The Bread Exchange. Hän on myös kirjoittanut saman nimisen kirjan. Malinin elämä tuntuu pyörivän tarinoiden ja rakkauden ympärillä.

Hän juhli häitään varhain syksyllä ja kuvailee päivää kaikkien rakastamiensa ihmisten tilkkutäkiksi. Hän suunnitteli hääpuvun itse Kaste-liinoista, jotka on kudottu Lapuan Kankureilla, ja yhdisti ne isoäidiltään saadun pitsin kanssa.

”Olemme olleet Suomessa kaksi vuotta, joten tuntui luontevalta, että materiaali tuli täältä.” Ennen häitä hän otti viikon itselleen ja matkusti Bangkokiin valmistamaan pukua yhdessä tutun ompelijan kanssa. Samalla matkalla hän ompeli myös pellavapaitoja pojalleen Lapuan Kankureiden huiveista.

Tarinoiden kerääminen leivän kanssa

Pellava- ja villatuotteiden valmistusprosessi vetää häntä puoleensa. ”Lapuan Kankurit kertoo tarinan materiaalinsa kautta”, hän sanoo. Historia viehättää Malinia ja on aina läsnä hänen elämässään. Hän kokee historian virtaavan kaikessa, ja jos jollain on selvästi puutteellinen historia, hän ei löydä siitä suurta mielenkiintoa. Hänen mielestään historia on kaiken sielu. ”Se vain tekee kaikesta värikkäämpää”, hän kuvailee.

Sama pätee leipään. Leipominen äidin tai isoäidin reseptillä on aina parempaa kuin mikään muu. ”Kaikki kohtaamieni ihmisten tarinat ovat leipieni salainen neljäs ainesosa”, hän sanoo. Jokin niin yksinkertainen kuin leipä voi yhdistää ihmisiä poikkeuksellisilla tavoilla. ”Leipä täytyy jakaa, koska emme syö sitä itse”, Malin kuvailee. Hänen mielestään leipä on metafora ruoalle ylipäätään. Ruokakutsut ovat vahva ele – ystävällinen kutsu. ”Leivällä on myös rooli monissa uskonnoissa, mutta mielestäni se menee senkin ohi. Leipä on kodin tuoksu. Se on kodin määritelmä.” On vaikea kuvitella mitään muuta esinettä, joka omistaisi yhtä paljon arvoa. ”Leipä ei voi kääntyä sinua vastaan”, Malin sanoo ja päästää lämpimän naurun.

Hänen matkat ovat vieneet Malinin upeisiin paikkoihin ja antaneet mahdollisuuden jakaa leipää poikkeuksellisten ihmisten kanssa. Hänen mielestään se tarkoittaa kaikkia heitä. ”Mielestäni siinä piilee syy siihen, miksi The Bread Exchange onnistui. En hyödyntänyt sitä kaupallisesti enkä valinnut kenen kanssa kaupankäynnit teen”, hän pohtii. Jokainen hetki tuo uutta ja inspiroivaa hänen elämäänsä. ”Vaihtokauppa koululuokan kanssa voi olla yhtä inspiroivaa kuin vaihtokauppa suurimman taidekokoelman omistajan kanssa Saksassa”, hän sanoo. Jokainen kokemus ihmetyttää ja kasvattaa intohimoa tarinaa kohtaan.

Teksti: Sara Bengts Kuvat: Katja Lösönen