
Kun pidät huolta esineistäsi, ne pitävät huolta sinusta, sanoo Hanna Linkola. ”Toivoisin, että ihmiset huolehtisivat aisteistaan”, sanoo Hanna Linkola, Suomen luonnonsuojeluliiton konseptisuunnittelija. Siirryttyään suuren tavaratalon art directorin tehtävistä nykyiseen työhönsä Hanna alkoi ymmärtää, kuinka etäinen kulttuurimme on toisinaan luonnosta. ”Minua huolestuttaa tällä hetkellä muoviesineiden ja kuolleiden pintojen määrä maailmassa”, hän sanoo. Verkkokaupat keskittyvät siihen, miltä esineet näyttävät, mutta Hannan mielestä meidän tulisi myös ymmärtää, miltä ne tuntuvat koskettaessa ja käytettäessä.
Esteettisyys ja materiaalien tuntu ovat hänelle olennaisia. Hän tunnistaa materiaalit koskettamalla ja pesee usein tekstiilinsä käsin. Vähempi tavaramäärä ja parempi huolenpito auttavat arvostamaan esineitä ja niiden taustalla olevaa luontoa. ”Kutsun sitä positiiviseksi materialismiksi”, hän sanoo. Hannan mukaan se tarkoittaa luonnon kunnioittamista ja sen ymmärtämistä kaiken materiaalin ja esineiden lähteenä. ”En pidä sanasta ’kuluttaja’. Mieluummin ajattelen itseäni käyttäjänä. On ympäristöystävällistä pitää huolta omista tavaroistaan.”
Suhde luontoon vetää Hannaa puoleensa myös Lapuan Kankureissa. Hän on ihaillut yritystä jo vuosikymmeniä sen esteettisyyden, kestävyyden ja läpinäkyvyyden vuoksi. ”Kaikki elementit kohtaavat heillä”, hän sanoo. ”Heidän tekstiilinsä tuntuvat vahvoilta, luonnollisilta ja luotettavilta. Pellava ja villa ovat kauniita materiaaleja.” Yksi Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteista on suojella uhanalaista saimaannorppaa.
Kun Hanna vieraili Lapuan Kankureiden myymälässä Helsingissä, avautui yhteistyön mahdollisuus. Liiton asiantuntija Kaarina Tiainen oli suunnitellut kuosin, jonka Hanna näki toimivan upeasti kudottuna tekstiilinä. Yhteistyön tuloksena syntyivät SAIMAANNORPPA-tuotteet, joissa yhdistyvät Lapuan Kankureiden käsityötaito ja syvällinen ymmärrys luonnosta.
”Toivoisin, että norppakuosista tulisi muoti- ja tekstiilimaailmassa yhtä suosittu kuin leopardikuviosta. Se on hyvin kaunis ja inspiroiva kuvio: orgaaninen, elävä ja ajaton. Jokaisella norpalla on yksilöllinen kuvio, ja tekstiilit toistavat tätä ainutlaatuisuutta.” Jokaisen SAIMAANNORPPA-lämpöpullon päällinen leikataan eri kohdasta kangasta, jäljitellen norpan turkin uniikkeja renkaita.


Hannalle luonto kätkee sisäänsä tietoa, jota emme itse pysty edes käsittämään. Siksi hän pysyttelee luonnon lähellä myös Helsingissä. Hän kävelee usein kaupungin puistoissa ja vierailee säännöllisesti Nuuksion kansallispuistossa. Myös hänen huonekasvinsa toimivat kanavana maaperään ja luontoon. ”Luonto on itsessään taideteos. Se on kaiken luovuuden ja elämän lähde. Luonto ei ole vain älykäs, vaan myös valtavan viisas ja voimakas”, hän kuvailee.
”Luonnon tuhoaminen tarkoittaa valtavan tiedon tuhoamista – tiedon, jota emme edes vielä tunne. Se on yksinkertaisesti typerää”, hän lisää. ”Onneksi alamme herätä luonnon moniin hyötyihin. On hienoa kuulla, että esimerkiksi Britanniassa lääkärit voivat määrätä luonnossa oleskelua ahdistuksesta ja masennuksesta kärsiville potilaille.” Luonnolla on valtava vaikutus sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.
Hannan suhde luontoon tuo hänen elämäänsä rauhaa ja hiljaisuutta. ”Tajuan stressini vasta, kun olen luonnon ympäröimänä. Huomaan mieleni laukkaavan ja saan tilaisuuden rauhoittua. Luonto parantaa paremmin kuin mikään ihmisen keksimä lääke.”
Teksti: Aino Hyyryläinen Kuvat: Katja Lösönen