Reino ja Raija Loukon lampolassa vallitsee rauhallinen tunnelma. Vain yksittäinen määkäisy rikkoo tasaisen partakoneen surinan. Ruskeat, mustat ja valkoiset suomenlampaat kurkistelevat uteliaasti kerintälinjalle, jossa keritsijä käsittelee lampaita vakaalla otteella. Täällä keritty villa päätyy muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Lapuan Kankureiden kutomoon, missä se muuntautuu korkealaatuiseksi suomalaiseksi designiksi.

Loukon lammastilalla suomenlampaiden puolivuosittainen kerintä on täydessä vauhdissa. Keritsijä asettaa lampaan istuvaan asentoon, ja kokenut ammattilainen hoitaa kerinnän vain muutamassa minuutissa. Rauhalliset lampaat pysyvät aloillaan, näyttäen jopa nauttivan kerinnästä. ”Käytämme Suomen parhaita keritsijöitä varmistaaksemme, että saamme korkealaatuista villaa ja että lampaat eivät vahingoitu millään tavalla”, kertoo Reino Louko.
Suomenlammas on Suomen alkuperäisrotu, jonka väri on tyypillisesti valkoinen, musta tai ruskea. ”Suomenlammas on luonteeltaan ystävällinen ja hyvin utelias”, sanoo Raija Louko. ”Ne haluavat osallistua kaikkeen, ja jokainen on oma persoonansa.”
Suomessa tuotetusta villasta vain noin puolet päätyy hyötykäyttöön, mikä tarkoittaa, että suuri osa villasta menee hukkaan. Tärkein syy heikkoon hyödyntämisasteeseen on raakavillan alhainen hinta, joka ei ole kannustanut lampureita ryhtymään villan työlääseen lajitteluun ja myyntiin. ”Kun kysyntä kasvaa, villakuidun hinta nousee. Lähtökohtamme on tehdä villan keräämisestä ja lajittelusta lampureille kannattavaa”, sanoo Esko Hjelt.
Lapuan Kankurit on tarttunut haasteeseen tekemällä suuria investointeja suomalaisen villan hyödyntämiseen. Esko Hjelt on vieraillut monilla lammastiloilla keräämässä villaa ja luomassa villantuottajien verkostoa. Lapuan tuotantolaitokselle on asennettu uusia Jacquard-kutomakoneita, ja ainutlaatuisen villatekstiilien viimeistelylaitoksen rakentaminen Suomeen on alkanut. Kokonaisuudessaan kyseessä on kahden miljoonan euron investointi.
”Suomalaisen villan hyödyntäminen on konkreettinen askel kohti entistä kestävämpää tuotantoa”, sanoo Esko Hjelt. ”Se tarkoittaa myös sitä, että pääsemme kutomaan huippulaatuista villaa. Erityisesti suomenlampaan villa on poikkeuksellisen pehmeää, helppoa huovuttaa ja kauniin kiiltävää.”
Ensimmäiset villasatsit on pesty Englannissa, sillä teollisen mittakaavan pesumahdollisuuksia ei vielä Suomessa ole. Kun villa on pesty ja palautettu Suomeen, se kehrätään langaksi. Menetelmiä luonnonvärien hyödyntämiseen on myös kehitteillä. Lopuksi lanka kudotaan ja viimeistellään villapeitteeksi. ”Rakennamme uudelleen tuotantoketjua, joka oli jo kertaalleen ehtinyt kadota Suomesta”, sanoo Esko Hjelt.
Hän lisää, että kotimaisten raaka-aineiden käyttöön vaikuttaa suuresti kuluttajien kysyntä. ”Kuluttajien kiinnostus raaka-aineiden alkuperää ja kestävää tuotantoa kohtaan on kasvanut, joten luotamme siihen, että korkealaatuiset, suomalaisesta villasta valmistetut tuotteemme löytävät tiensä koteihin niin lähellä kuin kaukanakin.
Teksti & kuvat: Katja Lösönen

