
Elina Helenius, joka nimettiin Vuoden tekstiilitaiteilijaksi 2012, on voittanut useita muotoilukilpailuja, ja hänen tekstiilinsä ovat esillä niin Helsingin Designmuseossa, Göteborgin Röhsska-museossa kuin Kioton Tekstiilitutkimuskeskuksessakin. Hän luennoi myös Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa sekä Metropolian ammattikorkeakoulussa.
Lapuan Kankureiden suunnittelutiimillä on kokous käynnissä. Tunnelma on vilkas, ja kokoushuoneen pöytä on täyttynyt värimalleista, materiaaleista ja kangasnäytteistä. Muistiinpanoja on levitelty ympäriinsä. Suunnittelijat esittelevät uusimpia muutoksia tuleviin mallistoihin, ja joitakin klassikkotuotteita on päivitetty syksyisillä sävyillä. Elina Helenius valitsee lopulliset yksityiskohdat yhdessä omistajien Jaana ja Esko Hjeltin kanssa.
Tekstiilitaiteilija Elina Helenius on kokenut ammattilainen tekstiilialalla. Hän on ollut osa Lapuan Kankureiden tuotekehitystiimiä vuodesta 2018 lähtien. Heleniuksen mukaan yhteistyö on sujunut alusta alkaen mutkattomasti. ”Ajatusmaailmani ja arvoni kohtasivat heidän kanssaan täydellisesti. Meitä ohjaa yhtä lailla sekä terve järki että intuitio.” Lapuan Kankureiden tuotekehitystä ajaa vahva tahto kehittyä ja luoda entistä kauniimpia, toimivampia ja kestävämpiä tuotteita.
”Asiakas on tuotekehityksen keskiössä. Tuotteet kudotaan osaksi heidän kotejaan ja elämäänsä. Omia vahvuuksiani suunnittelijana ovat erityisesti tekstuurin ja värien suunnittelu, joita olen voinut hyödyntää täällä Lapuan Kankureilla”, Helenius kertoo. ”On hienoa, että voin sanoa suoraan suunnittelutiimillemme, mitä ajattelen. Uskon, että tämä on paras tapa kehittää toimintaa.
On tärkeää kuunnella toisiaan ja tuoda rohkeasti esiin myös eriäviä mielipiteitä.” Helenius näkee suunnittelun johtamisen tarkoittavan kirjaimellisesti koko konseptin hallintaa. ”Ennen kaikkea suunnittelun johtaminen tarkoittaa koko suunnitteluprosessin järjestelmällistä hallintaa. Luovuus on tärkeää, mutta käytännössä tarvitaan myös joustavuutta ja hyviä ongelmanratkaisutaitoja.” Esko Hjelt vahvistaa, että teollisessa tuotannossa suunnittelun johtaminen on paljon muutakin kuin taiteellista työtä tai tuotteiden varsinaista suunnittelua.


”Elinalla on vahva ymmärrys teollisesta tuotannosta”, Hjelt sanoo. ”Teollisen mittakaavan tuotekehityksessä on tärkeää ymmärtää myös prosessien merkitys. Luovuus ei ole pelkästään taiteellisuutta, vaan kykyä olla joustava, neuvotella ja tarkastella tuotetta tuotannon näkökulmasta.”
Työssään Elina myös ohjaa ja opastaa nuoria suunnittelijoita teollisen tuotannon lainalaisuuksissa. ”Minulle on tärkeää, että osaaminen siirtyy myös tuleville suunnittelijasukupolville. Mietin tuotekehitystä Lapuan Kankureiden näkökulmasta ja pyrin ratkaisuihin, jotka hyödyttävät heitä. Kanavoin oman kunnianhimoni heidän voittoihinsa”, Helenius sanoo hymyillen.
Lapuan Kankureiden suunnittelukonseptia ohjaavat kokonaisvaltainen kestävyys ja mallistojen pitkäikäisyys. ”Mallistot suunnitellaan maksimoimaan tuotteiden käyttöikä.
Kaikki uudet mallit suunnitellaan niin, että ne sopivat käytettyihin materiaaleihin ja harmonisoivat muun malliston kanssa”, Helenius sanoo. ”Näin varmistamme, että tuote on kestävä viimeistä yksityiskohtaa myöten.”
Teksti & kuvat: Katja Lösönen