Dora Jungin uudelleensyntyneet tekstiilit

Dora Jung loi tekstiileille uuden kielen, joka puhuttelee yhä Suomalainen tekstiilitaiteilija Dora Jung loi 1950–70-luvuilla Tampellan pellavatehtaalle upean upean tekstiilikokoelman. Näiden uniikkitöiden uudelleen valmistaminen Lapuan kutomossamme on ollut haaveemme jo pitkään. Dora Jung on kiistatta yksi suurista suomalaisista muotoilijoista kautta aikojen – damastitekniikan uranuurtaja ja monipuolinen tekstiilitaiteilija vailla vertaa.

Hänen suunnittelemansa, kuoseiltaan ja väreiltään ajattoman tyylikkäät pellavaliinat ja lautasliinat edustavat vielä vuosikymmenten jälkeenkin suomalaisen designin huippua ja ansaitsevat tulla uudelleen synnytetyiksi ja löydetyiksi skandinaavisiin koteihin. Kiitämme yhteistyöstä Renor Oy:tä ja Dora Jungin perillisiä sekä Tampereen museokeskus Vapriikkia, joka on Tampellan malliarkiston haltija ja Dora Jungin yli puoli vuosisataa kestäneen elämäntyön asiantuntija. Olemme vihdoin aloittaneet Dora Jungin rakastettujen klassikkotekstiilien kudonnan uudelleen – luonnollisesti taiteilijan alkuperäisten sidospiirustusten ja kudontaohjeiden mukaan. Kata kaunista Dora Jungia omaan pöytääsi tai anna ikimuistoiseksi lahjaksi.

Esko Hjelt
Neljännen polven kankuri, Lapuan Kankurit Oy

Rohkea uudistaja
Dora Jung tunnetaan käsityötaiteen edelläkävijänä, kudontatekniikan kehittäjänä ja rohkeana uudistajana, jolla oli ainutlaatuinen estetiikan, värien ja muotojen taju sekä täydellinen taito käsitellä hienoimpiakin pellavalaatuja. Dora Jungin moderni design on kerännyt alansa merkittävimmät kotimaiset ja kansainväliset palkinnot.

Taiteilija on palkittu mm. Grand Prix’llä Milanon triennaaleissa vuosina 1951, 1954 ja 1957 sekä vuonna 1980 Suomen Leijonan komentajamerkillä ”suomalaisen teollisen muotoilun edistämisestä”.

”Häneltä (Ellen Silferberg) opin paljon, ettei tarvitse tehdä orjallisesti niin kuin kutomakirjat neuvoo, vaan voi kutoa niin kuin itse haluaa ja se on periaate, jota olen työssäni noudattanut.”

Iloa kauniista arjesta
Dora Jung oli sielultaan ja sydämeltään käsityöläinen, jolle työ tekstiilien parissa oli koko elämä. Ajatus tavallisten suomalaisten kotien kauniimmasta arjesta inspiroi häntä. Tampellan tehtaalla kudottiin hänen malleistaan lähes käsintehtyjen veroisia, taiteilijan signeerauksella varustettuja pöytäliinoja, lautasliinoja ja tabletteja.

Liinat sopivat tyyliltään, kuvioiltaan ja väreiltään erinomaisesti tämänkin päivän arjen ja juhlahetkien kattauksiin. Dora Jungin kestävää designia edustaa upeasti mm. vuonna 1964 suunniteltu, suomalaista mäntymetsää kuvaava Kaarna. Kuosin tarkkaan harkittu värimaailma sopii myös 2010-luvun skandinaavisiin koteihin.

”Fantastista, sadunomaista, tunteellista, hienointa” kuvasi tanskalainen lehti keväällä 1970 Dora Jungin töitä Det Danske Kunstindustri Museetin yksityisnäyttelyssä.

100 Ruusua juhlaan
Dora Jungin tunnetuin ja rakastetuin damastiliina, 100 Ruusua, syntyi tilaustyönä tavaratalo Stockmannin 100-vuotisjuhliin vuonna 1962. Se on arvostettu designklassikko, joka kulkee perintönä sukupolvelta toiselle. 100 Ruusua on kauniskiiltoinen juhlaliina, jonka runsaaseen ruusukuvioon Dora Jung on saanut kudonnan keinoin ainutlaatuista kolmiulotteisuutta. Pöytäliina on suosittu lahja äideille, vuosipäiviään viettäville, vastavalmistuneille ja hääpareille.

”Dora Jung osoitti, miten aivan yhtä hyvin voidaan maalata käyttäen lankaa kuin öljyväriä.”

Langan lumoa ja luomisvoimaa
Dora Jung tunnettiin tinkimättömyydestään ja siitä, että hän vaati itseltään aina parasta. Dora Jung etsi jatkuvasti uusia mahdollisuuksia ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan tekstiiliensä kautta. Hän kyseenalaisti materiaalien ja kudontatekniikan rajoitukset, eikä pelännyt tarttua mahdottomiltakaan tuntuviin haasteisiin. Uuden etsiminen inspiroi häntä läpi koko elämän.

”Jacquard -kudonnan haasteet ja mahdollisuudet ovat edelleen pohjimmiltaan samat kuin 50 vuotta sitten. On ollut todella antoisaa saada tutustua Dora Jungin liinoihin lanka langalta. Tämän työn myötä arvostukseni taiteilijaa kohtaan on kasvanut entisestään.” Esko Hjelt

Rajoja rikkovat, rakastetut pikkuliinat
Dora Jung suunnitteli Korkeavuorenkadun kutomossaan myös pienikokoisia damastiliinoja erilaisiin käyttötarkoituksiin: näyttelytöiksi, kotien taide-esineiksi ja yksinkertaisiksi pikkuliinoiksi pöydille.

Pikkudamasteista tunnetuimpia ovat Ruusu, Anemone ja Prinsessat. Kuten kaikessa tuotannossaan, myös pikkuliinojen osalta hän rikkoi totuttuja kaavoja ja suunnitteli täysin uudentyylisiä liinoja. Teemoiltaan ne edustavat tuttua Dora Jungia; luonnon, lintujen ja kukkien maailmaa. Dora Jung suunnitteli japanilaistyylisen, väreiltään hienostuneen Anemone-pikkuliinan vuonna 1961. Anemone poikkeaa muodoltaan perinteisistä kateliinoista, sillä Dora Jungin mielestä pyöreälle pöydälle sopi kauniimmin neliönmuotoinen liina.

”Min häst” Dora Jung signeerasi monet pikkuliinansa kangaspuiden muotoa muistuttavalla merkillä, jota hän kutsui hevosekseen. Pikkuliinoissa hänen signeerauksensa oli tärkeä osa kokonaisuutta, yhdessä Tampellan TL-merkin kanssa. Taidetekstiilinsä Dora Jung signeerasi usein kudotulla nimikirjoituksella tai nimikirjaimillaan


ANEMONE small cloth

Kielo kunnioittaa itsenäistä Suomea
Dora Jung suunnitteli Suomen kansalliskukkaa kuvaavan juhlaliinan Suomen 50-vuotisjuhlaan vuonna 1967. Liinan hienon tarinan vuoksi Kielo kuuluu suomalaisen designin ystävien keräilyaarteisiin.

Lapuan Kankureiden valmistaman Dora Jung -tekstiilin tunnistat LK-liiketunnuksesta. Liinoissa on luonnollisesti myös Dora Jungin oma signeeraus, ”Min häst”

Lapuan Kankurit VIIVOJEN LEIKKI tablecloth linen

Viivojen leikki – liina, joka nosti Suomea maailmankartalle
Tekstiilitaiteessa uudenlaista taiteellista ilmaisua edustanut Viivojen leikki toi Dora Jungille kansainvälisesti arvostetun Grand Prix -palkinnon Milanon Triennaalissa vuonna 1957.

Palkinnon myötä avautui moni ovi ja Dora Jungin nimi herätti kiinnostusta taidepiireissä kautta maailman. Suomen valtion virallisena lahjanakin käytettyä Viivojen leikkiä valmistetaan ohuimmasta ja tiheimmästä pellavalaadusta Extra A, kun muut liinat valmistetaan A-laadusta. Viivojen leikki oli jo syntyessään klassikko, joka on edustanut suomalaista taideteollisuutta maailmalla useiden vuosikymmenien ajan.

”Dora Jungin Grand Prix -palkinto merkitsee Suomelle tärkeintä ponnahduslautaa matkalla maailmanmaineeseen.” lausui Italian ministeri Lombardo palkintojakotilaisuudessa vuonna 1958.

”Viivojen leikissä yhdistyvät hieno taiteellinen näkemys ja hyvin suoritettu teknillinen työ.” Ilmari Tapiovaara 1957

Yhteistyö, elämäntapa, elämänilo
Dora Jung oli kansainvälisestä menestyksestään huolimatta vaatimaton ja työlleen omistautunut taiteilija, joka nosti designillaan Suomea maailmankartalle yhdessä Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran ja Timo Sarpanevan kanssa. Palkintoja ja kiitoksia vastaanottaessaan hän muisti aina korostaa kutomonsa työntekijöiden ammattitaitoa ja läheistä yhteistyötään heidän kanssaan.

”Käsityöläisen sielu pitää olla.”

Käsityöläinen, tekniikan tuntija
Olipa kyse oman kutomon uniikeista damastiliinoista tai pellavakutomolle syntyneistä liinamalleista, Dora Jung aloitti uuden mallin luomistyön keskittyen ensin materiaaliin ja kudontatekniikkaan, ja sitten muotoihin ja väreihin. Taiteilijan 50-vuotisen uran aikana valmistui valtava määrä tekstiiliteoksia koteihin, kirkkoihin ja julkisiin tiloihin. Jokainen niistä syntyi lanka langalta, sentti senttimetriltä hitaasti edeten – jokaista yksityiskohtaa tarkkaan harkiten ja kokeillen.

”Vaaditaan monia oppivuosia. Täytyy ymmärtää, että jokainen lanka on tärkeä.”

Dora Jungin perintö elää yli huomisen
Dora Jung ei jäänyt työstään koskaan eläkkeelle. Viimeisenä työnään hän suunnitteli Espoon Olarin seurakunnalle mittavan alttarivaatteiden kokonaisuuden. Työ jäi kesken 74-vuotiaan taiteilijan kuoltua yllättäen vuonna 1980. Korkeavuorenkadulla sijainneen kutomon lähes 50-vuotinen tarina päättyi keväällä 1981, jolloin lopetettiin myös pellavatuotteiden valmistus Tampellassa.

Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, Dora Jungin upeat pellavatekstiilit syntyvät Lapuan Kankureiden kutomossa uudelleen. Jotta meillä kaikilla olisi kauniimpi arki.

Dora Jung (16.10.1906–19.12.1980)

  • Opinnot Taideteollisuuskoulun tekstiiliosastolla 1929–1932
  • Oma kutomo Helsingissä 1932–1980
  • Piirustuksenopettaja Helsingin kaupungin tyttöjen ammattikoulussa 1935–1945
  • Tampella Oy:n suunnittelija 1956–1972 ja damastimalliston uudistaja
  • Suunnitteli urallaan kodin käyttötekstiilejä, kirkollisia tekstiilejä ja julkisia tekstiiliteoksia
  • Milanon Triennaalin Grand Prix palkinnot 1951, 1954 ja 1957, pronssimitali 1933
  • Pro Finlandia -palkinto 1955
  • Ford Leader Grant apuraha 1958
  • Prins Eugen -medalj , Ruotsi 196
  • Cotil Priset, Tanska 1963
  • Pohjoismainen taideteollisuuspalkinto, Handelsbank Fond, Kööpenhaminassa 1972
  • Honorary Royal Designer for Industry -arvonimi 1979 (The Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce RSA
  • Suomen Leijonan Ritarikunnan komentajamerkki 1980
  • Useita näyttelyjä Suomessa ja ulkomailla