Suunnittelijamme

Lapuan Kankureiden ja suunnittelijan välinen yhteistyö perustuu yhteiseen näkemykseen tekstiilien luonnonläheisyydestä ja ajattomuudesta. Kaikkia suunnittelijoitamme yhdistää vahva ammattitaito sekä kyky luoda toimivia ja kauniita tekstiilejä nykypäivän kuluttajille.

  • Akira Minagawa

    Akira Minagawa

    Akira Minagawa on kuuluisa japanilainen tekstiilisuunnittelija ja kuvittaja, parhaiten tunnettu minä perhonen -suunnitteluyrityksen perustajana. Oman brändinsä lisäksi Minagawa on suunnitellut tekstiilejä muun muassa Lapuan Kankureille. Akiran tyyliä kuvataan usein sanoilla romanttinen, naiivi ja mielikuvituksellinen. Akira itse ei omaksu tiettyä tyyliä – hänelle kaikki alkaa omista muistoistaan, jotka hän haluaa tuoda eloon.

  • Anu Leinonen

    Anu Leinonen

    Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut Anu Leinonen suunnitteli Pariisissa kymmenen vuotta mallistoja ranskalaiselle vaateyritykselle. Hän on luonut myös oman malliston, joka esiteltiin Pariisin designmessuilla. Palattuaan Suomeen alkoi jo yli 10 vuoden yhteistyö Lapuan Kankureiden kanssa. Anu Leinosen KASTE on palkittu MUOTO 2012 -palkinnolla.

  • Aoi Yoshizawa

    Aoi Yoshizawa

    Tokiossa, Japanissa syntynyt Aoi opiskeli tekstiilisuunnittelua Aalto-yliopiston maisteriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä tekstiili- ja pintasuunnittelijana sekä sisustus- että muotialalla. Lapuan Kankurit aloitti yhteistyön Aoin kanssa vuonna 2015, ja ensimmäinen suunnittelu oli AINO-huopa. Sen jälkeen Aoi on luonut monia kauniita kuoseja Lapuan Kankureille.

  • Dora Jung (1906–1980)

    Dora Jung (1906–1980)

    Suomalainen tekstiilitaiteilija Dora Jung tunnettiin aikanaan rohkeana uudistajana, käsityötaiteen edelläkävijänä ja kudontatekniikan kehittäjänä. Maailmanmaineeseen noussut Jung loi 50-vuotisen uransa aikana pellavasta designtuotteita ja taidetta koteihin, kirkkoihin ja julkisiin tiloihin. Nyt Dora Jungin upeat, korkealaatuiset pellavatekstiilit syntyvät Lapuan Kankureiden kutomossa uudelleen.

  • Elina Airikkala

    Elina Airikkala

    Elina Airikkala valmistui Taiteen maisteriksi tekstiilitaiteessa Helsingin Taide- ja Muotoiluakateemiasta. Sitä ennen hän valmistui kudontataiteen artesaaniksi. ”Tekstiilien rakenne luo lämpimän tunteen, aivan kuin ystävällinen halaus.”

  • Elina Helenius

    Elina Helenius

    Tekstiili-, väri- ja pinnansuunnittelija, taiteen maisteri Elina Helenius on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta, nykyisin Aalto-yliopistosta. Vuodesta 2018 alkaen Elina Helenius on ollut osa Lapuan Kankurin sisäistä suunnittelutiimiä. Vuonna 2012 Suomen tekstiilitaiteilijaksi valittu Elina Helenius on saanut useita palkintoja suunnittelukilpailuissa.

  • Elisa Defossez Kikuchi

    Elisa Defossez Kikuchi

    Elisa syntyi ja kasvoi Belgiassa. Opiskeltuaan tuotesuunnittelua Brysselissä hän jatkoi tekstiilisuunnittelun opintojaan Aalto-yliopistossa Suomessa. Vuodesta 2021 lähtien hän on pyörittänyt omaa suunnittelustudiotaan Helsingissä ja työskentelee Suomen ja Japanin välillä. Elisa aloitti yhteistyön Lapuan Kankureiden kanssa vuonna 2023.

  • Essi Vuontisjärvi

    Essi Vuontisjärvi

    Tekstiiliartesaani Essi Vuontisjärvi on suunnitellut hauskan MY FINLAND -pyyhekuosin. Saaristolaisuus näkyy hänen töissään tietynlaisena rosoisuutena ja särmikkyytenä. Yhteistyö Lapuan Kankureiden kanssa on luontevaa, sillä molemmat tekevät tuotteensa sydämellä ja laatu on tärkeää.

  • Hanna Galtat

    Hanna Galtat

    Hanna Galtat on visuaalinen taiteilija ja tekstiilisuunnittelija, joka työskentelee Suomessa ja Ranskassa. Hänen teoksissaan Hanna tutkii tilallisuutta, materiaalisuutta ja havainnointia. Hannan yhteistyö Lapuan Kankureiden kanssa alkoi Aalto-yliopiston PatternLab-hankkeesta vuonna 2020.

  • Heini Riitahuhta

    Heini Riitahuhta

    Heini Riitahuhta valmistui Aalto-yliopiston keramiikka- ja lasimuotoilun linjalta vuonna 2002 ja työskentelee nykyään itsenäisenä taiteilijana Arabian Taideosastolla. Heinillä ja Lapuan Kankureilla on yhteiset arvot: luonnon kunnioitus sekä kauneuden ja yksinkertaisuuden tavoittelu.

  • Heini Turunen

    Heini Turunen

    Heini Turunen on valmistunut Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi ja parhaillaan hän viimeistelee tekstiilisuunnittelun opintojaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Heinin ensimmäinen kuosi Lapuan Kankureille, SAVU-kuosi henkii perinteisen savusaunan mystistä tunnelmaa ja hämärän estetiikkaa. Heini halusi vangita savusaunan moniaistisen ilmapiirin, patinoituneiden pintojen rujonkauneuden, savun tuoksun ja parantavan höyryn pehmeyden.

  • Helmi Liikanen

    Helmi Liikanen

    Helmi Liikanen on Aalto-yliopiston kasvattilainen, pintasuunnittelija ja kudottujen tekstiilien harrastaja. Helmi tapasi Lapuan Kankurit opintomatkalla kutomolle, ja sieltä sai alkunsa yhteistyöidea. Monet niistä pellavatuotteista, jotka Helmi on suunnitellut Lapuan Kankurille, syntyivät osana hänen MA-tutkielmaansa. Helmi uskoo yhdistävänsä suunnittelutiedon ja käsityötaidon luodakseen tekstiilejä, jotka ovat kauniita ja kestäviä.

  • Ida Korsström

    Ida Korsström

    Ida Korsström on suomalainen tekstiilisuunnittelija ja Aalto-yliopiston kasvattilainen. Hänen työnsä on tunnusomaista suorasukaisille, mutta ilmeikkäille designille sekä vahvalle väritajulle. Hänen ensimmäinen suunnittelutyönsä Lapuan Kankurille on SHAKKI-huopa, joka syntyi osana hänen maisterintutkielmaansa ja esiteltiin myös Protoshopissa Habitare-messuilla vuonna 2022.

  • Kaarina Tiainen

    Kaarina Tiainen

    Tekstiilisuunnittelija Kaarina Tiaisen elämänmittainen tavoite on suojella uhanalaisia Saimaannorppia. Lisäksi hän työskentelee Suomen Luonnonsuojeluliitossa suojelutyössä. Vuoden 2019 yhteistyö Lapuan Kankurien kanssa johti SAIMAANNORPPA-tuotteisiin, jotka yhdistävät Lapuan Kankurien käsityötaidon syvälliseen luonnonymmärrykseen.

  • Kaksikko

    Kaksikko

    Kaksikko on Helsingissä sijaitseva suunnittelutoimisto, joka on erikoistunut keramiikkaan ja puuhuonekaluihin. Se on perustettu Salla Luhtaselan ja Wesley Waltersin toimesta. Kaksikko jakaa kiinnostuksen funktionaalisiin, hillittyihin muotoihin. He tapasivat Lapuan Kankurit, kun kaikki osallistuivat KOTI-projektiin, jonka oli kuratoinut Linda Bergroth ja jonka järjesti Suomen instituutti Pariisissa vuonna 2017.

  • Leonardo Hidalgo

    Leonardo Hidalgo

    Leonardo Hidalgo on lähtöisin Kolumbian pääkaupungista Bogotásta, ja saapui Suomeen opiskelemaan tekstiilisuunnittelun maisteriksi Aalto-yliopistossa. Leonardo osallistui vuoden 2019 PatternLab-projektiin, jossa hän suunnitteli kuoseja Lapuan Kankureille yhdessä tekstiili- ja graafisten suunnittelijatiimin kanssa.

  • Maëlis Ray

    Maëlis Ray

    Maëlis Ray on ranskalainen tekstiilisuunnittelija, joka syntyi ja kasvoi silkkikudonnasta sekä jacquardlaitteen keksimispaikkana tunnetussa Lyonissa. Maëlis muutti Ruotsiin suorittamaan maisterinopintojaan Boråsin yliopiston tekstiililinjalle, josta hän valmistui vuonna 2023. Lapuan Kankurit toimi lopputyöprojektin arviointiraadissa ja halusi palkita hänet ja tarjota hänelle joko rahapalkinnon tai matkan Lapualle tutustumaan kutomoon. Hän valitsi matkan Lapualle.

  • Marianne Huotari

    Marianne Huotari

    Marianne Huotari on suomalainen keramiikka- ja tekstiiliartesaani, joka on tunnettu avoimesta lähestymistavastaan erilaisten materiaalien ja muotojen yhdistämisessä. Huotari työskentelee taiteilijana Arabia Art Departmentilla. Pohjoinen luonto ja ympäristömme ovat sekä Mariannelle että Lapuan Kankureille arvokkaita, ja siksi he osallistuvat varainkeruuseen Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) hyväksi.

  • Marja Rautiainen

    Marja Rautiainen

    Marja Rautiainen on yksi Lapuan Kankureiden pitkäaikaisimmista suunnittelijoista. Marjan töistä heijastuu hänen vahva ammattitaitonsa ja kunnioituksensa suomalaista tekstiiliperinnettä kohtaan. Yhteistyö Lapuan Kankureiden ja Marjan vällllä alkoi LOUHI projektin kautta vuonna 2000 hänen opiskellessaan TAIKissa, nykyisessä Aalto yliopistossa. Marjan suunnittelema, rakastettu CORONA-huopa voitti 2015 arvostetun Muoto -palkinnon.

  • Masaru Suzuki

    Masaru Suzuki

    Japanilainen muotoilija Masaru Suzuki on tunnettu monista kansainvälisistä projekteistaan ja on tehnyt yhteistyötä Lapuan Kankureiden kanssa vuodesta 2009. Hän on valmistunut Tama Art Universityn värjäys- ja kudontasuunnittelun linjalta. Nykyään hän toimii professorina Tokyo Zokei Universityssä.

  • Matti Pikkujämsä

    Matti Pikkujämsä

    Matti Pikkujämsä on suomalainen graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Matti on voittanut kuvitustaiteen valtionpalkinnon vuonna 2015 ja Vuoden kuvittajaksi hänet valittiin vuonna 2019. Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut kuvittaja Matti Pikkujämsä ammentaa omintakeisen tyylinsä erityispiirteet suomalaisen arjen nostalgiasta ja viimeistelee kuvansa lämpimällä huumorilla. Lapuan Kankureiden kanssa yhteistyö on jatkunut jo vuodesta 2010 saakka.

  • Mifuko

    Mifuko

    Muotoiluyrityksen perustajat Mari Martikainen ja Minna Impiö yhdistävät suunnittelussaan skandinaavisen ja afrikkalaisen kulttuurin sekä luonnon elementtejä. Tekstiilisuunnittelijat Mari ja Minna ovat valmistuneet Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta Helsingissä. Yhteistyö Lapuan Kankureiden kanssa on jatkunut vuodesta 2017 saakka.

  • Reeta Ek

    Reeta Ek

    Reeta Ek on helsinkiläinen tekstiilisuunnittelija, kuvataiteilija ja taiteen maisteri Aalto-yliopistosta. Häntä kiinnostavat toistuvat kuviot ja pinnan rakentaminen. Tutustuimme Reetaan vuonna 2012 Aalto-yliopiston Pattern Lab -projektin kautta, jolloin Reetan ensimmäiset kuosit tulivat mallistoomme. Yhteistyö on jatkunut siitä saakka yli 10 vuoden ajan. Reetalle myönnettiin Vuoden nuori muotoilija-palkinto vuonna 2017.

  • Saara Obele

    Saara Obele

    Saara Obele on alun perin Etelä-Karjalasta kotoisin oleva kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on sittemmin asettunut Helsingin metropolialueelle. Saara on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Aalto-yliopistossa visuaalisen viestinnän suunnittelun alalla. Saaran ensimmäiset kuosit Lapuan Kankurille syntyivät Patternlab 2022 -projektissa, jossa hän työskenteli kuosisuunnittelun parissa.

  • Samu-Jussi Koski

    Samu-Jussi Koski

    Samu-Jussi Koski on palkittu muotisuunnittelija ja Samuji-brändin perustaja. Koski on opiskellut Lahden muotoilu- ja taideinstituutissa Suomessa sekä Polimoda-muotikoulussa Firenzessä, Italiassa. Lapuan Kankurit aloitti yhteistyön Samu-Jussi Kosken kanssa vuonna 2023. Samu-Jussi sai muotoilun valtionpalkinnon vuonna 2023 tunnustuksena ansiokkaasta taiteellisesta työstään vaatesuunnittelijana.

  • Sari Myöhänen

    Sari Myöhänen

    Pariisissa jo vuosia työskennellyt suunnittelija Sari Myöhänen on valmistunut suunnittelijaksi Danish Design Schoolista Kööpenhaminasta, ja vahva usko omiin kykyihin on avannut hänelle ovia maailmalla. Skandinaavista selkeälinjaisuutta parhaimmillaan edustava, jo vuonna 2000 Aalto-yliopiston LOUHI-projektin yhteydessä suunniteltu KEHRÄ on yksi Lapuan Kankureiden suosituimmista kuoseista.

  • Suomen Käsityön Ystävät

    Suomen Käsityön Ystävät

    Lapuan Kankureilla on pitkä yhteistyöhistoria aina 90-luvulta saakka yhden Suomen vanhimmista muotoilujärjestöistä, Suomalaisen käsityön ystävien, kanssa. Raija Rastas suunnitteli Käsityön Ystävien ”Juhladamasti”-pöytäliinan Suomen presidentinlinnaan vuonna 1991 ja Lapuan Kankurit toi sen uudelleen tuotantoon vuonna 2023.

  • Team Lapuan Kankurit

    Team Lapuan Kankurit

    Maailman parhaiden tekstiilien kehittäminen on intohimomme. Oma kutomomme ja siellä työskentelevät nuoret, ennakkoluulottomat ammattilaiset mahdollistavat sen, että voimme parantaa tuotteitamme päivä päivältä. Vuodesta 2018 saakka Lapuan Kankureiden sisäiseen suunnittelutiimiin ovat kuuluneet suunnittelija Elina Helenius, markkinointijohtaja Jaana Hjelt sekä toimitusjohtaja Esko Hjelt.

  • Teemu Järvi

    Teemu Järvi

    Teemu Järvi on taiteilija ja suunnittelija, joka erikoistuu erämaateemoihin. Työt kumpuavat taiteilijan elinikäisestä rakkaudesta luontoon. Teemu Järvi aloitti yhteistyön Lapuan Kankurin kanssa vuonna 2017 useilla keittiöpyyhekuoseilla, ja yhteistyö on jatkunut siitä lähtien.

  • Tong Ren

    Tong Ren

    Tong on asunut Helsingissä vuodesta 2010, mutta on kotoisin Henanin maakunnasta Kiinasta. Hän on opiskellut Aalto-yliopistossa vaate- ja tekstiilisuunnittelua. Hänen opintonsa toivat hänet myös yhteen Lapuan Kankureiden kanssa vuonna 2018, kun hän vieraili kutomolla osana opintojaan. Opiskelijat kutoivat projektissa omia kuoseja kutomolla viikon ajan.